At stemme personligt

Når du stemmer til et valg, er det vigtigt at stemme personligt, så netop den kandidat, du ønsker, kan blive valgt.

Stemmes der på partiet går stemmen måske ikke til den kandidat du ønsker. Ønsker du, at kandidater længere nede på listen skal have din stemme, er det vigtigt at stemme personligt.

Et parti kan stille op på to måder. Partiliste eller sideordnet. Men hvad betyder så det??

1) Partiliste

Hvis et parti opstiller som partiliste, står kandidaterne fortløbende, besluttet på partiets Generalforsamling.

Stemmer, der gives til partiet, fordeles på kandidaterne i den rækkefølge de er opstillet, uagtet hvor mange personlige stemmer de har fået.

Nr. 1 bliver fyldt op først, derefter bliver nr 2 fyldt op osv . Det vil sige at den nederste eller en kandidat længere nede ad listen skal modtage personlige stemmer, så der er nok til et mandat i sig selv. Mangler denne kandidat bare en enkelt personlig stemme i at have nok til et mandat, bliver kandidaten ikke valgt ind med mindre alle de kandidater, der står før på listen er valgt. 

2) Sideordnet

Hvis et parti opstiller som sideordnet, er det kandidaternes personlige stemmer, der afgør hvem der først bliver fyldt op af partistemmerne, så der er nok stemmer til et mandat.

Rækkefølgen besluttes på partiets Generalforsamling.

Det er ikke automatisk den/de øverste på listen, der bliver valgt, men det er afgørende hvor mange personlige stemmer, kandidaterne modtager. Modtager f.eks den nederste på listen flest personlige stemmer, "springer" kandidaten listen og bliver fyldt op med partistemmerne som den første og bliver valgt. 

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

14.03 | 12:10

Super billeder ;)

...
27.10 | 19:49

Kære Inger . Du kender mig ikke, men jeg kan bare godt lide din ærlighed.👍. Og så beundrer jeg din flotte søn Morten, kan godt forstå han er afholdt.

...
20.11 | 08:34

Jeg vil så lige tilføje, at Inge er et dejligt menneske, som ikke føre sig frem og fortæller, at hun er Mor til vores allesammen Morten Messerschmidt.

...
19.06 | 09:24

Dialogmødet i Elværket var en lidt forvirrende oplevelse, hvor selv nuværende byrødder gav udtryk for, at hele projektet er meget uoverskueligt.

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE